Truineer Nieuws melden?

Een nieuwe portie erfgoednieuws uit Haspengouw

Erfgoed Haspengouw trapt het nieuwe werkjaar af met heel wat nieuws. “We hebben zin in het nieuwe erfgoedwerkjaar. Er staat weer heel wat leuks op het programma bij jullie en bij ons!”

http://info@erfgoedhaspengouw.be

 

In de praktische workshop fotografische materialen digitaliseren op donderdag 19 september 2024 in Heers maak je kennis met een werkwijze om foto’s, documenten en dia’s zo getrouw mogelijk om te zetten naar een kwaliteitsvolle digitale kopie. Geen voorkennis van fotografie of aankoop van (dure) materialen nodig.

Het is zover: in september migreren alle data in het Erfgoedregister naar de nieuwe erfgoeddatabank! Beschikt jouw organisatie over een eigen collectie in Erfgoedplus of Erfgoedregister, maar gaf jij nog geen gegevens door? Breng dit dan zo snel mogelijk in orde via de website van meemoo. Heb je vragen of behoefte aan ondersteuning? Contacteer ons en wij helpen je op weg!

Ken jij het thema van Erfgoeddag 2025 al?Met ‘Game On!’ willen we iedereen uitdagen: durf te spelen, betreed het speelveld van ons erfgoed en ontdek nieuwe en oude verhalen. Speel, geniet en leer spelenderwijs over de geschiedenis en het erfgoed dat daarvan getuigt. Goesting gekregen om een activiteit te organiseren? Karen denkt graag mee.

Met de start van het nieuwe werkjaar hebben heel wat Haspengouwse erfgoedverenigingen boeiende activiteiten op het programma staan. Een deel ervan vind je op onze website onder de rubriek Erfgoedactiviteiten in Haspengouw. Staat jouw activiteit er nog niet tussen? Bezorg ons de info en een foto en we vullen het overzicht graag aan!

Website in de kijker

Heemkunde Kanne engageert zich om de inwoners van Kanne en alle sympathisanten van dit pittoreske Riemsterse dorp via hun website te trakteren op boeiende artikels, weetjes, dialectwoorden, oude foto’s en nog heel wat meer. Ga eens een kijkje nemen. Het is de moeite!

Boeiende activiteiten

Onder de noemer ‘En route!’ focust Open Monumentendag (8 september 2024) op hoe mensen en ideeën altijd in beweging zijn, langs eeuwenoude routes over land, spoor of water. We staan stil bij de monumenten onderweg, die getuigen van een rijke en soms vergeten geschiedenis. Er is een mooi Haspengouws programma.

GOGRI organiseert een tentoonstelling ter gelegenheid van de 80ste verjaardag van de bevrijding: De dorpen van Riemst in de Tweede Wereldoorlog14-15 september en 20-21 september 2024. Doorlopende projectie van de film ‘ Tien oorlogsverhalen, tien dorpen, tien dialecten’.